Over First Tomato

First Tomato maakt projectdagen, educatievoorstellingen en -workshops over sociale taboes voor middelbare scholieren. We vinden het belangrijk dat alles bespreekbaar is binnen een klas. Dat leerlingen hun eigen mening geven en dit verder vormen. Dit is soms lastig omdat mensen nog wel eens neigen om niet zelf na te denken maar gewoon de meerderheid te volgen. In 2017 zijn we daarom gestart met Peer Pressure, een projectdag over groepsdruk.

Het doel van First Tomato is om sociale taboes te doorbreken en op lange termijn verschil te maken in het leven van leerlingen.

Met de projectdag Peer Pressure laten we leerlingen zien wat groepsdruk is, dat het goed en slecht kan zijn en hoe je je eigen grenzen kan stellen. Ons motto: ‘Doe zeker mee, maar zeg soms ook nee!’

Wat scholen in de toekomst van ons kunnen verwachten

We gaan graag met scholen de dialoog aan over onderwerpen en vormen waarmee we ons steentje kunnen bijdragen aan de sociale vorming van leerlingen. Als we bij veel scholen merken dat een bepaald onderwerp erg leeft, dan willen we daar iets mee doen. Onderwerpen waar we laatste tijd het meest over horen zijn ideeën over verantwoord leven (gezonde voeding en gezond milieu) en ideeën zoals in ‘Over de streep’: tonen dat leerlingen niet alleen zijn met problemen en trauma’s.

De kwaliteit van First Tomato

Bij First Tomato werken we met ervaren theatermakers en theaterdocenten van erkende opleidingen. We betrekken regisseurs en schrijvers bij het maken van een voorstelling zodat we de boodschap goed over kunnen brengen op de leerlingen. De workshops zijn ontwikkeld door ervaren workshopleiders en aan te passen aan de behoeftes van de school en de leerlingen. Bijvoorbeeld een actieve workshop waarin speels wordt gezocht naar moeilijke momenten, of een debat met stellingen, of kleine groepjes waarin leerlingen opener kunnen praten over eigen ervaringen.

Smoelenbord

Marijn

Acteur

Bij ons acteur en workshopper. In het echte leven is hij regisseur bij Theater Tocht. Daarnaast is hij werkzaam als creatief ondernemer en trainer.

Ben

Acteur

Ben is een acteur en workshopper. Hij is opgeleid als theaterdocent en speelt onder andere bij improgroep Rocky Amaretto. Hij biedt zijn educatietalenten aan via verschillende theatergroepen, waaronder First Tomato.

Joy

Acteur

Joy is acteur en workshopper. Ze is als theatermaker afgestudeerd en werkzaam bij het Filiaal.Via onder andere de HKU, DOX en de Toneelmakerij heeft ze veel ervaring met educatietheater.

Diederik

Initiator

Diederik is initiator bij First Tomato. Hiervoor was hij zo’n zeven jaar lang de zakelijk coödinator van de Utrechtse stichting Theatergroep Azijn.

Ludy

Regisseur

Ludy is regisseur bij First Tomato. Artistiek leider bij Theatergroep Azijn is hij ook, en hij geeft al een aantal jaar theaterles via verschillende organisaties.

Benieuwd naar de projectdag Peer Pressure?
Lees meer