Wie zijn First Tomato?

First Tomato maakt educatie voorstellingen en -workshops over onderwerpen die relevant zijn voor middelbare scholieren. We vinden het belangrijk dat alles bespreekbaar is binnen een klas. Dat leerlingen hun eigen mening kunnen geven en dit verder vormen. Dit is soms lastig omdat mensen nog wel eens neigen om niet zelf na te denken maar gewoon de meerderheid te volgen. In 2017 zijn we daarom eerst gestart met Peer Pressure, een voorstelling over groepsdruk.

Het doel van First Tomato is om sociale taboes te doorbreken en op lange termijn verschil te maken in het leven van leerlingen.

Met de voorstelling en workshop Peer Pressure laten we leerlingen zien wat groepsdruk is, hoe het je kan veranderen en hoe je er boven kan staan als je dit wil.

 

Wat doet First Tomato op scholen?

Een theaterdag van First Tomato bestaat uit een voorstelling van 45 minuten en een workshop van minimaal 60 minuten. Afhankelijk van de lengte van de lesuren bij jou op school kan dit in twee of drie lesuren gespeeld worden. Deze twee vullen elkaar aan en zorgen er samen voor dat het onderwerp goed besproken kan worden. Tijdens de voorstelling wordt het taboe open en bloot op tafel gelegd en worden meerdere kanten hiervan belicht. Daarna gaan we tijdens de workshops met de leerlingen verdiepen in het onderwerp. Dit gebeurt steeds speelsgewijs en wordt vaak als een leuke, spannende dag ervaren.

Het leukste moment tijdens een workshop was toen er in een drukke HAVO brugklas plots een geslepen debat ontstond over een onderwerp waarover daarvoor nog nooit iemand durfde te praten.

De voorstellingen spelen we het liefst in de aula, maar in een klas kunnen we hem ook geven. Je kan kiezen voor een enkele voorstelling zonder workshop, het pakket voorstelling+workshop in twee of drie lesuren, of voor een voorstelling met extra uitgebreide workshop.

Dit is wie wij zijn

Marijn

Acteur

Bij ons acteur en workshopper. In het echte leven is hij regisseur bij Theater Tocht. Daarnaast is hij werkzaam als creatief ondernemer en trainer.

Ben

Acteur

Ben is een acteur en workshopper. Hij is opgeleid als theaterdocent en speelt ook bij Rocky Amaretto. Hij biedt zijn educatietalenten aan via verschillende theatergroepen, waaronder First Tomato.

Joy

Acteur

Joy is acteur en workshopper. Ze is als theatermaker afgestudeerd en heeft onder andere via de Toneelmakerij en Theater Gnaffel veel ervaring met educatietheater.

Diederik

Initiator

Diederik is initiator bij First Tomato. Hiervoor was hij zo’n zeven jaar lang de zakelijk coödinator van de Utrechtse stichting Theatergroep Azijn.

Ludy

Regisseur

Ludy is regisseur bij First Tomato. Artistiek leider bij Theatergroep Azijn is hij ook, en hij geeft al een aantal jaar theaterles via verschillende organisaties.

Waarom First Tomato en geen andere groep?

First Tomato onderzoekt het onderwerp en structuur van een theaterdag uitvoerig voordat het ergens mee aan de gang gaat. Het werkt met drie fases die letterlijk zijn zoals ze heten: het wordt bedacht door scholen, gevormd door schrijvers, gespeeld door specialisten. De link met de praktijk is ons startpunt.

Bedacht door scholen
Het begint allemaal met koffie. En dit drinken met docenten, decanen en onderwijsspecialisten. We vroegen ze naar taboes die zich voordoen in de klassen. Welke bespreekbaar zouden zijn door middel van theater. Of deze taboes breed gedragen worden in de school. Welk effect het heeft wanneer dit bespreekbaar zou worden gemaakt. Op scholen werden daarna kleine workshops georganiseerd om het onderwerp te testen met leerlingen. De theaterdag moest nog worden gerepeteerd maar eenvoudige workshops kunnen veel uitwijzen.
Uiteraard wordt er voor inspiratie ook gekeken naar bestaande theaterdagen van andere groepen over andere beladen onderwerpen, zoals cyberpesten, seksualiteit of discriminatie.

Gevormd door schrijvers
De schrijver van Peer Pressure is een afgestudeerd theaterschrijver, Yentl van Stokkum. Ze is up and coming binnen de theater-schrijfwereld en krijgt ontzéttend veel opdrachten. Daarnaast is Yentl zelf ook bevoegd docent en heeft ze zelfs een paar jaar voor de klas gestaan! First hand experience!  Verhalen vertellen is een aparte kunst en het is belangrijk dat personages je mee kunnen slepen in hun emotie en humor en vertwijfeling. Met alle input van docenten en leerlingen als inspiratiebron schreef zij het stuk Peer Pressure in 2017.

Gespeeld door professionals
Er is nu een script over een onderwerp waarvan we weten dat het prikkelt bij leerlingen. We kennen het belang dat dit bespreekbaar wordt en dat leerlingen dit moeten zien. Yes! Making real difference! Ludy Graffelman, de regisseur, heeft met drie acteurs het stuk tot leven gebracht. Hij heeft zijn regieopleiding in Maastricht gevolgd, is o.a. werkzaam geweest bij Theaterschool Hofplein en geeft al drie jaar theaterworkshops op middelbare scholen. De acteurs zelf zijn opgeleid als theaterdocent of -maker en hebben gemiddeld zo’n 4 jaar ervaring in educatief theater, via soortgelijke voorstellingen als First Tomato. Zij spelen de voorstelling, en geven de workshops.