Wij vertellen graag.
We leren allemaal. Wiskunde, Nederlands, Geschiedenis. Het ene vak is saai, het andere vak is wel oké. Tussen de lessen door appen, snappen en chatten we over de belangrijke dingen. Maar staan we er ooit bij stil hoe ingewikkeld normale communicatie eigenlijk is?
Sociale interactie zit vol met helse dilemma’s, grijze gebieden en lastig bebalanceerbare lijnen. Wij mogen jongeren uitdagen om dit te onderzoeken en beter te leren begrijpen hoe gedrag van henzelf en anderen invloed heeft op elkaar. Een beter begrip van mensen zorgt voor een betere leeromgeving en later voor een betere werkplek.
First Tomato maakt projectdagen, educatievoorstellingen en -workshops voor jongeren over sociale taboes. We vinden het belangrijk dat alles bespreekbaar is binnen een klas. Dat leerlingen hun eigen mening geven en dit verder vormen. Dit is soms lastig omdat mensen nog wel eens neigen om niet zelf na te denken maar gewoon de meerderheid te volgen.
Wij vertellen graag omdat we meestal luisteren. We hebben het idee dat we iets kunnen delen. Een verhaal over woorden, lichaamstaal, emoties, humor, angst, onzekerheid, schaamte, bewustzijn. Alles wat er achter zit. Alles achter taal.
Het doel van First Tomato is om sociale taboes te doorbreken en op lange termijn verschil te maken in het leven van leerlingen.

Durf te veranderen.
In de recente theatergeschiedenis is ‘actie Tomaat’ een grote mijlpaal – twee studenten waren het ‘zo hoort het nou eenmaal’ theater van de jaren ‘60 zat en gooiden tomaten naar een uitvoering van De Storm. Een roep van de nieuwe generatie theatermakers volgde voor een experimenteler, maatschappijkritischer geluid uit de grote theaters.
Je moet lef hebben om iets te veranderen aan de maatschappij. Lef hebben om die eerste denkbeeldige tomaat te gooien. Wij willen iets veranderen aan de maatschappij. We willen dat leerlingen de kracht ontdekken om iets te kunnen veranderen aan zichzelf en hun eigen omgeving.