Wat nou flatten the curve?

Je hebt totaal geen invloed op je eigen leven. In een klap is school dicht, sportclub dicht, kroegen dicht. Je mag niet meer afspreken met vrienden en het is maar aan de overheid wanneer dit weer verandert. Lekker vrij? Nee hoor, school gaat natuurlijk wél gewoon door, thuis. Alsof dat niet erg genoeg is is er een virus dat mensen dood. Jouw niet natuurlijk want je bent jong en dus onsterfelijk, dus nog grotere onzin dat je thuis moet blijven. Maar opa, oma en een paar andere familieleden zitten in de risicogroep.

Maar het ergste: je ouders en je broer of zus zijn ook allemaal thuis. De héle tijd. Maaanden lang. Je wordt er gestoord van.


63% van de jongeren voelde zich somberder tijdens de lockdown.
Newcom Research27-04-2020

 

 

Corona Talks

Afgelopen maanden heeft een impact gemaakt op leerlingen. Thuisscholing, geen vrienden meer mogen zien, geen examens, dreiging op volledige lockdown. Dichterbij een oorlogssituatie zijn we hier nooit geweest. Scholen weten het best hoe ze het rooster weer moeten oppakken, aanpak van verwerking van de coronacrisis is echter geen taak van de docent – maar in een deel van deze aanpak kunnen wij helpen. Het is belangrijk om leerlingen te laten zien dat ze dit samen hebben meegemaakt.

 

Verwerking

Corona Talks is een workshop voor jongeren waarin jongerenwerkers inzoomen op de ervaringen van jongeren tijdens de corona crisis. We tonen ze dat iedereen de eenzaamheid en frustratie heeft gevoeld. We geven stellingen waarmee jongeren hun gevoel kunnen uiten. We bieden ruimte voor dialoog met elkaar, met jongerenwerkers en met vertrouwenspersonen van school. 

 

Fake news

Eén op de drie jongeren is bewust coronanieuws aan het blokken. Hierdoor zijn ze slecht geïnformeerd en vatbaar voor fake news over het virus via social media. 
Bekende voorbeelden van fake news zijn het 5G netwerk als verspreider en Bill Gates als ontwikkelaar van het virus. Het zou helpen om jezelf te wassen met dettol of bleek en je kan controleren of je corona hebt door 10 seconden je adem in te houden.

Fake news is schadelijk. Het biedt schijnveiligheid waardoor besmetting in de hand wordt gespeeld.